Beste lezers!
Vandaag, ja vandaag , lanceer ik mijn eerste BLOG-artikeltje.
Uhm, onder welke steen heb jij gelegen hoor ik sommigen denken…..
Nou ja, beter laat dan nooit moet je maar denken.
Eén van de redenen waarom ik dit ben opgestart is, dat ik boordevol met ideeën rondloop. Inspiratie om iets te initiëren en op te bouwen en ik daar een platform voor zoek.
En wat is nou het beste platform dat er is? Dat is een platform dat vertegenwoordigd wordt door jou. Hoezo ik? Hoor ik je weer denken……
Ik sta namelijk open voor suggesties en een dialoog met jou naar aanleiding van de artikeltjes die ik ga lanceren. En ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn die zinnige dingen te vertellen hebben. Gewoon omdat ze geïnteresseerd zijn in de onderwerpen die ik aansnijd of omdat ze een ervaring willen delen. Dat mag allemaal!

En wat wil ik dan graag met jou delen?
Nou, wat ik in ieder geval niet met jou wil gaan delen zijn saaie, voor de hand liggende onderwerpen die iedereen eigenlijk toch al weet. Soms is het handig om te benoemen als een soort van wake-up call maar daar laat ik het dan ook wel bij.
Ja, ik snijd onderwerpen aan waarvan ik hoop dat die jouw mind prikkelen: onderwerpen die te maken hebben met jouw fysieke, mentale, emotionele en wellicht spirituele eigenschappen.
Soms is het een onderwerp dat een beetje controversieel is omdat het nog niet zo gangbaar is, anderzijds kan het onderwerp zijn waarvan jezelf ook een hoop weet maar nieuwsgierig bent naar de huidige kijk op die dingen.

Laat ik het eerste onderwerp maar eens noemen:

Ik ben benieuwd naar hoe jij jouw eigen rol ziet in het kunnen beïnvloeden van jouw eigen gezondheid!

In het jaar 2000 studeerde ik af als Manueeltherapeut. In die tijd werd er vooral les gegeven vanuit een biomechanische gedachte. En de gedachtegang dat ons zenuwstelsel daar een regulerende taak bij heeft. Op zich niets mis mee. Je beweegt immers doordat er een samenspel is van bijvoorbeeld botten en spieren en dat wordt gecoördineerd door o.a. jouw zenuwstelsel. So far so good. Is daar dan iets aan veranderd of zo? Nee, dat niet natuurlijk. We zijn in die 17 jaar niet met sprongen
geëvalueerd. Maar er is in die tussentijd wel een hoop gebeurd als je kijkt naar begrippen als ziekte en aandoeningen en welke invloed jij daar zelf op kunt hebben. Dat dit voor sommigen moeilijk is om te accepteren, laat staan toe te passen, is een logisch gevolg van verandering. Veranderen levert namelijk bij velen van ons een gevoel van weerstand op. Hoe ervaar jij dat eigenlijk? In één van de volgende blogs schrijf ik daar nog genoeg over! Oké, voor nu een tipje van de sluier opgelicht: “zou het zo kunnen zijn dat een gedachte alleen genoeg is om jouw gezondheid te kunnen beïnvloeden”?

Zo’n zin als hierboven waarin je een andere kijk creëert op wie jij bent en wat jij zelf kunt, verandert direct jouw gedachtegang over ziekte en aandoeningen. Tenminste, het zet iets aan. Je wordt geprikkeld. Het zorgt er misschien voor dat je uit je huidige manier van denken moet stappen.

Maar laat ik bij het begin beginnen.

Terug naar de biomechanische kijk van jouw functioneren om het e.e.a. te verduidelijken.
Een voorbeeld:
Je bent thuis en je besluit om na maanden de schuur op te ruimen. Je hebt het eigenlijk veel te druk maar het moet er toch maar eens van komen. Er staat van alles opgestapeld. Je maakt een draai en het schiet in je rug. Alles behalve fijn dus! Want je zou die avond nog langs een goede vriend en dat zit er ècht niet meer in: je staat scheef en je verrekt van de pijn.
“Wat nu ?…..Dit komt echt niet uit. Ik heb nog veel te veel te doen!”
Eerst maar eens een pijnstiller zoeken in het EHBO doosje. Voor morgen even aankijken en als het niet nog over is Olger bellen! (wie anders….).
De volgende dag is het jammer genoeg niet over. Sterker nog, de rug is knap verstijfd en je beweegt als een krant. Je komt amper bij je voeten om je sokken aan te kunnen trekken. Je pakt de telefoon en je maakt een afspraak met Olger. Tijdens zijn consult vertel je hem over wat je hebt gedaan en waar je nu mee zit. Je vermeldt daar uitdrukkelijk bij dat deze flauwekul je echt niet uitkomt omdat je een overvolle agenda hebt. Uit het onderzoek blijkt dat er blokkade is van een gewrichtje in je rug. Hij stelt je voor je met Manueel therapie te behandelen met als doel het gewrichtje weer beter te laten bewegen waardoor je minder pijn zult ervaren.

De hamvraag is nu: “Is een knakje linksom afdoende? Een knakje en je bent klaar?!”
Voor de meeste onder ons is dat de meest makkelijke en snelle manier om van de klachten af te komen. Wie wil dat nou niet?!
De vraag die bij mij als behandelaar direct opkomt is: “Als ik jouw wervelkolom nu manipuleer zonder dat je zelf naar de daadwerkelijke oorzaak van het ontstaan van deze rugklachten kijkt, breng ik dan geen water naar de zee?”…….
Want wat is nu de daadwerkelijke oorzaak van deze rugklachten?

Naar aanleiding van dit eerste artikel met de eerste vraag die ik stelde : “hoe zie jij jouw eigen rol in het kunnen beïnvloeden van jouw eigen gezondheid?” laat ik je even alleen. Denk er eens over na als je dat interessant vindt. Hoe zou jij met deze klacht omgaan? Doe je hetzelfde of bewandel je andere wegen?