Ons vak ontwikkelt zich snel en wordt onderbouwd met steeds beter onderzoek. Alleen er is veel meer onderzoek gedaan bij lage rugklachten dan bij nekklachten. Terwijl dit toch een aardige impact heeft op ons functioneren. Bijvoorbeeld  door het doen van een systematisch review uit 2017, om te komen tot het beste, meest recente bewijs voor een goede aanpak door de manueeltherapeut.

Wat blijkt? 

Bij mensen tussen 18 en 60 jaar met (sub-) acute nekpijn zonder hoofdpijn en uitstraling:

  • Dat het manipuleren (kraken in de volksmond) samen met het doen van oefeningen helpt bij nekklachten!
  • Dat dit ook geldt voor de borstwervelkolom maar dan iets minder.
  • Dat het manipuleren van de nek samen met warmte therapie effectief is.
  • Ook als je dit combineert met bijvoorbeeld triggerpoint behandeling. (dry needling is daar een voorbeeld van). Het effect wordt nog meer als je er ook nog oefentherapie aan toevoegt!

Wat als je al langer nekpijn hebt?

  • Dan blijkt dat alleen Manuele therapie door het toepassen van manipulaties goed te werken als je het vergelijkt met niets doen.
  • Goed om te weten is dat bij chronische pijn aan je nek werkt.

Wat mag je voorzichtig concluderen?

  • Dat Manuele therapie werkt bij nekklachten! Een combinatie van bijvoorbeeld toedienen van warmte, dry needling en oefentherapie versterkt het effect.

Onderzoek doen houdt in dat je je moet richten op een zo homogeen mogelijke groep van mensen wil je een uitspraak doen over de effecten van bepaalde therapieën. Gelukkig blijven we individuen met een eigen verhaal. Dit wetende is het goed om te weten dat de manueeltherapeut altijd kijkt naar jou als persoon en de context waarin jij leeft: Wie ben je? Wat doe je? Hoe voel je je?.

Een actieve aanpak waarin jij als cliënt zorgt voor het herstel en de manueeltherapeut voorwaarden schept om dat te kunnen verwezenlijken is hoe ik naar mijn vak kijk.

Foto door Ksenia Chernaya van Pexels