Bijna 95% van de tijd handel je op basis van je automatische piloot. Je reageert meestal op dezelfde manier. Je leert elke dag nieuwe dingen aan op basis van ervaring. Al van kinds af aan. Het aanleren van patronen gaat volledig onbewust. We hebben patronen om tanden te poetsen, gesprekken te voeren, te fietsen, je aan te kleden, de wasmachine te bedienen, met de computer te werken, etc. etc. Gelukkig dat je niet overal over hoeft na te denken! Dan zou je overladen kunnen worden met informatie waar je voor je gevoel iets mee moet.

Ben je gespannen? Heb je een hoge werkdruk? Dan ervaar je dat de informatie die vanuit allerlei kanalen op je af komt waarschijnlijk als te veel. Normaal gesproken, als je relaxed bent, ben je in staat om irrelevante info te filteren. Het is niet belangrijk dus wat moet je ermee…. Bij stress laat info door, de functie van het filter in je brein hapert. Dan kunnen de door jou aangeleerde patronen je in de weg gaan staan.  Maar wat als dit jou écht in de weg staat? In het dagelijks leven, thuis, bij je vrienden, op je werk, op school en op de sportclub. Wat moet je dan? Want je zult herkennen dat dit dan overal speelt. Immers, je neemt jezelf altijd mee, toch?!

Ik kan je m.b.v. NLP je bewust laten worden van deze patronen en deze aan te passen (te doorbreken) waar wenselijk. Zo ben je in staat om je eigen gedragsstrategieën aan te passen wanneer deze niet leiden tot de gewenste situatie of resultaat. Nu word je je bewuster van je onbewuste.

Als je constant gedragingen, gemoedstoestanden of andere patronen onderbreekt terwijl ze zichzelf in gang willen zetten, kan het patroon onmogelijk nog afgevuurd en doorgezet worden.

Een patroon is te vergelijken met een naald van een grammofoonspeler die al een tijdje in dezelfde groeve van de LP heeft gezeten. Een NLP-sessie tilt de arm van de speler op en zet het in een nieuwe groeve. Verandering van patronen levert zoveel op! Het geeft lucht, het zorgt voor een nieuw zelfbeeld; hoe kijk jij nu eigenlijk naar jezelf? Met een nieuwe overtuiging over jezelf verandert de kijk op wereld waarin jij leeft!

Is het zo simpel? Eigenlijk wel ja. Want voor het leeuwendeel verzinnen we het allemaal zelf. “it’s all-in the mind”…………..handvaten helpen je om dit te veranderen als jij dat wilt.

*Foto door Matheus Bertelli